Yüksekte güvenli çalışmanın temeli doğru emniyet kemeri seçimi. EN 361 tam vücut kemerlerde düşüş durdurma bağlantıları “A” ile işaretlenir (sırt A, göğüs A/2 + A/2 vb.). EN 358 konumlanma kemerlerinde yan D halkaları yalnızca konumlandırma içindir; fall arrest amaçlı kullanılmaz. EN 813:2024 oturma kemeri, alçak bağlama noktalı erişim/çalışma içindir ve düşüş durdurma olarak kullanılmaz. Kurtarma/tahliye işlerinizde EN 1497 kurtarma bağlantılarını tercih edin.
Fall arrest ana bağlama noktası.
Merdiven/dikey hat senaryoları.
Yan D ile eller serbest çalışma.
Alçak bağlama, ip erişim.
Taşıma/tahliye bağlantıları.
Omuz pedleri, travma kayışı.
Doğru kemer seçimi; senaryo (fall arrest/konumlanma/ip erişimi/kurtarma), bağlantı noktası (sırt A, göğüs A, yan D, oturma/ventral), konfor & ayar ve muayene–kayıt planına göre yapılır. Periyodik muayeneler EN 365’e göre yürütülmeli ve kayıt altına alınmalıdır.
Fall arrest bağlantısı A işaretlidir (sırt/göğüs). Yan D’ler yalnızca konumlanma içindir.
Montaj/bakım: EN 361. Pozisyon: EN 358. İp erişim: EN 813 + yedek hat. Kurtarma: EN 1497.
SRL/lanyard, ankraj ve konektörlerle standart bazlı uyum kontrolü yapın.
Ön-kullanım kontrolü + periyodik muayene (EN 365); etiket/seri no görünür olsun.
Omuz/bel pedleri, hızlı tokalar, ayar aralığı uzun vardiyada performansı artırır.
EN 1497 ön/üst bağlantıları tahliye ekipmanıyla uyumlu seçin; planı önceden test edin.
Tür | Standart(lar) | En iyi kullanım | Bağlantılar |
---|---|---|---|
Tam Vücut Kemer | EN 361 | Fall arrest / genel çalışmalar | Sırt A, bazılarında göğüs A |
Konumlanma Kemer Seti | EN 358 (+ EN 361) | Eller serbest çalışma/pozisyon | Yan D (sadece konumlanma) |
Oturma Kemeri | EN 813 | İp erişim/çalışma | Ventral/alt bağlama (fall arrest değil) |
Kurtarma Kemer(leri) | EN 1497 | Tahliye/taşıma | Üst/ön kurtarma ataşmanları |
Yan D halkaları fall arrest için kullanılmaz; düşüş durdurma yalnızca A işaretli noktalara bağlanır. Oturma kemeri (EN 813) fall arrest değildir; gerekirse EN 361 ile kombine edin.
EN 361’e göre A işaretli nokta, fall arrest bağlantısıdır. Düşüş durdurucu lanyard/SRL bu noktaya bağlanır.
Hayır. EN 358 konumlanma elemanları yalnızca pozisyon içindir; düşüş durdurma için A noktasını kullanın.
Hayır. EN 813:2024 açıkça oturma kemerinin fall arrest amaçlı olmadığını belirtir; ip erişimde yedek hatla kullanılır.
EN 365, kullanım talimatı/işaretleme/ periyodik muayene gerekliliklerini tanımlar. Pek çok uygulamada en az yılda 1 yetkin kişi muayenesi + her kullanım öncesi kontrol uygulanır.
EN 1497 kurtarma kemerlerinde bağlantı noktası kullanıcının ağırlık merkezinin üstünde konumlanır; tahliye/taşıma için uygundur.