ESKİŞEHİR | Adana | Elazığ | Hatay | Zonguldak | Konya | Giresun | İstanbul | Yozgat ve Diğer Tüm İller ...
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
İçerik Menü

Yaşam Hattı Nedir

YAŞAM HATTI NEDİR?




Yaşam hattı yüksekte çalışan kişinin düşme tehlikesinin bulunduğu tüm alanlarda kurulabilen ve bu hatta bağlı şekilde çalışan personelin olası bir düşme sırasında en az zararla kurtulmasını sağlayan sistemdir.

Kullanılması gereken mesafe, düşüp de yaralanma riski olan tüm alanlar olmakla birlikte kullanım mesafesi çoğunlukla 1,2 metre ve üstünde gözlemlenmektedir.

çatı ve merdiven yaşam hattı

Geçmişte insanlar hiç olmamasından iyidir diyerek yaşam hattını kendi yöntemleri ile üretmiş ancak belirli standartlar ve malzemeler kullanılmadan uygulamışlar. Maalesef bu durum hala bazı alanlarda gözlenmektedir. Günümüz teknolojisi (geri sarımlı düşüş tutucu vs.) ve getirilen standartlar sayesinde riskler ve kaza oranlarında inanılmaz bir düşüş gözlenmektedir (EN795:2012 class A-B-C-D-E). Bu uygulamalar gün geçtikçe gelişmekte ve artık herkesin bildiği ve talep ettiği bir güvenlik yöntemi olmuştur.

Yaşam hattı kim için gerekli sorusuna tecrübelerimiz sonucu bakım, temizlik, elektrik ekipleri gibi yüksekte çalışmalarda profesyonel olmayan, işi nedeniyle hata yapma olasılığı olan kişiler için büyük önem arz etmektedir. Bunun yanı sıra uygun standartlarda kurulmuş yaşam hatları kurulabilen her alanda yüksekte çalışan herkese öncelikle güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlar, zaman kazandırır, insan hatasını ortadan kaldırır ve işe odaklanmasını sağlar.

Çalışma yöntemimiz sırasıyla şu şekilde olmalıdır. Son çare yükseğe çıkmak olmadıkça yüksekte çalışma yapılmamalıdır. Yükseğe çıkmamız gerekiyorsa toplu koruma sistemlerini (mobil yükselebilen vinç, yaşam hattı vs.) kullanarak çıkılması gerekmektedir. Toplu koruma sistemlerini kullanamadığımız durumlarda kişisel koruma (iple erişim, endüstriyel dağcılık) yöntemlerine uygun çalışma ortamının sağlanması gerekmektedir.

Yüksekte çalışmalarda yaşanan kazaların nedenlerine bakıldığı zaman birçoğu aslında basit önlemlerle engellenebilir ya da hasar en aza indirilebilir. Zaman kazanmak adına yapılan yöntemler ve ihmaller maalesef kötü sonuçlar doğurabiliyor. Bu ihmaller teknik anlamda (kaskın çene bağını kilitlemeden çalışmak, karabinayı kilitlememek vs.) ya da kişinin dalgınlığıyla yapılabilir. Yaşam hattının da amacı tam olarak bu tarz hataları ortadan kaldıramasa da en az indirmek ve daha kötüye gitmesini engellemek. Bu konuda kuruluşlar riskli bölgelerde personel çalıştırıyorsa en güvenilir olan bu yöntemi yapmakla mükelleftir.

Kaza bir defa olur ve geri dönüşü yoktur. Tıpkı sloganımızda da dediğimiz gibi #banabişeyolmazdeme ! 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.